Top 15 in webdesign software

Welke tools zijn handig voor de webdesigner? Hier volgt een top 15 van diverse shareware en freeware programma’s.

Dreamweaver
Sinds Adobe, jammer genoeg, gestopt is met GoLive, is Dreamweaver één van de weinige goede alternatieven als het gaat om de combinatie wysiwyg en code editor. De prijs liegt er niet om, voor de boxed versie €534.31 en €533.82 voor de download versie, maar desondanks is het een aanrader!

phpDesigner
Een uitmuntend programma om je te helpen bij het schrijven van onder andere PHP (het kan ook overweg met (X)HTML, CSS, Javascript enzovoort). De voordelen van dit programma zijn legio, zoals bijvoorbeeld het automatisch controleren op fouten in je code (PHP, HTML en CSS), aanpassen van je code via ftp, je PHP code testen met de ingebouwde PHP interpreter, je werk bekijken via localhost (handig in combinatie met de WampServer) etc. De prijs voor een commerciële licentie is €69.00.

HTML-Kit
Deze freeware editor kan je helpen bij het schrijven van (x)HTML, XML, CSS, Javascript, PHP etc. Je kan zelfs het programma uitbreiden met diverse handige plugins.

Topstyle
Een handige tool voor het schrijven van je CSS. Je kan meteen het effect van je CSS zien terwijl je het schrijft, je kan de syntax valideren, je kan je oude HTML code upgraden naar CSS met “Style Upgrade”, aanpassen van je code via ftp etc. Prijs: €64.28

CSE HTML Validator
Met deze software kan je niet alleen de syntax van je (X)HTML, CSS, Javascript, PHP code controleren, maar je kunt hem ook gebruiken als editor. Tevens kan het de links in je site checken, checken of je pagina’s wel Search Engine Optimization (SEO) vriendelijk zijn en nog veel meer. De prijs voor de professionele versie is €132.09 en voor de standaard versie €71.40.

Photoshop
Wat valt er nog over te zeggen. Een absolute winnaar wanneer het gaat om bewerken van foto’s en creëeren van afbeeldingen. Maar zoals bekend van Adobe, heeft deze software een pittige prijs van €950.81 voor de boxed versie en €950.79 voor de download versie.

Paint Shop Pro
Een uitmuntend alternatief voor zijn veel duurdere broertje Photoshop. Bijna even krachtig in het bewerken van foto’s en creëeren van illustraties, echter met een prijs van ‘maar’ €80.39 en op het moment van schrijven zelfs maar €40.19.

Advanced JPEG Compressor
Voor het fijn afstellen van de compressie van jpeg bestanden zonder verlies van beeldkwaliteit is dit hét programma. De prijs voor een commerciële licentie is €79.59.

Flash
Hét programma om Flash (swf) animaties mee te maken. Rijk aan mogelijkheden en functies. Zoals iedereen gewend is van Adobe, is deze software van uitstekende kwaliteit. De prijs is €950.81 voor de boxed versie en €950.79 voor de download versie.

SwishMAX
Een goed alternatief voor het duurdere broertje Flash om flash (swf) animaties mee te maken. Iets minder mogelijkheden, maar met een lagere leercurve. De prijs is €116.90.

ColorPic
Zoals de naam al aangeeft, een colorpicker, inclusief een handig veld waarin een vergroting van het gebied waar je muis zich bevindt te zien is. Omzetten naar websafe kleuren, opslaan van een kleurenpalet, kleurenmixer etc. Dit handige tooltje is freeware.

CuteFTP
Een zeer functioneel ftp programma rijk aan functies en mogelijkheden. Teveel om allemaal op te noemen. Beveiligde SSL sessies, verbinding wizard, scheduled transfers, podcast manager, geintegreerde HTML editor, time stamp controle enzovoort. De prijs voor de professionele versie is €59.99.

WampServer
Deze serverapplicatie installeerd in één klap Apache, PHP en MySQL voor je. Je hoeft dus niet meer zelf de bestanddelen los te installeren, maar laat dat over aan dit programma. Handig om lokaal je PHP scripts te testen.

Search & Replace
Dit programma helpt je bij het vinden en eventueel vervangen van een string in één of meerder mappen en submappen vol met verschillende bestanden. Het voordeel van dit is dat je redelijk snel een bepaalde string die je wilt aanpassen hebt teruggevonden zonder iedere file te hoeven opnenen in je favoriete editor en dan naar de betreffende string te zoeken. Een absolute timesaver! De prijs is dusdanig laag dat je er geen miskoop aan kunt doen €20.10.

Web CEO
Search Engine Optimization is een belangrijk onderdeel van het creëeren van een website. Dit programma is een geweldige hulp hierbij. De Web CEO Professional Suite kost normaal €401.19 en op het moment van schrijven €240.39.