Moodboards en wireframes

Twee handige hulpmiddelen bij het bespreken van een ontwerp van een designopdracht met een klant, zijn moodboards en wireframes. Moodboards zijn te vergelijken met de stalen die een interieur ontwerper gebruikt om duidelijk te maken welke kleuren en patronen hij/zij wil gebruiken bij het ontwerp.

Op het moodboard laat je bijvoorbeeld zien welke fonts je wilt gebruiken, welke font grootten, fontkleuren, het kleurenschema, voorbeeld knoppen, logo’s, iconen, patronen, foto’s en welke illustraties je wilt opnemen in het ontwerp.

Moodboards en wireframes

moodboard

Een wireframe heeft meer weg van het bouwplan van een architect. Het laat zien hoe de layout van de site eruit kan gaan zien. Je kan een wireframe maken van uisluitend de homepage, maar naast de homepage kan je ook een 2-tal subpagina’s tonen (indien deze redelijk afwijken van de homepage anders heeft het niet echt veel nut).

Moodboards en wireframes

wireframe

Je kan zelfs screenshots van websites toevoegen aan het geheel, om bepaalde onderdelen van die sites te tonen, die, na aangepast te zijn, verwerkt zijn in het nieuwe ontwerp. Deze screenshots kunnen bestaan uit een keuze die laat zien welke sites de klant mooi vindt, of sites die jou geïnspireerd hebben m.b.t het huidige ontwerp.